6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu gereğince, estetik yaratmalar da münhasıran patent verilemeyecek buluşlar kapsamındadır. Temel olarak özellikle öznel bir duyguya hitap eden estetik yaratmalar nesnel ve çoğaltılabilen (teknik) etkiden uzaktırlar ve buluş olarak kabul edilmezler.

 Ancak eğer ürün teknik özellikler gösteriyorsa, örn: bir kayak kızağı için özel bir model, muhtemel estetik izlenimin (modelin) teknik bir etkiye katkıda bulunduğu varsayılarak (daha kolay kaymak) patentlenebilir nitelikte olduğu düşünülür. Aynı şekilde estetik etkinin teknik araçla sağlanıp sağlanmadığı da ayırt edilmelidir. Teknik özelliklerle tanımlanan ve koku veya tat gibi etkileri olan maddeler de patent koruması elde edebilir (örn: sarımsak gibi kokulu bir maddeyi, uyarı amaçlı karbon monoksit gibi tehlikeli ve kokusuz bir maddeye eklemek). 

Estetik yaratmalar olarak patent verilemeyecek nitelikte olanlar arasında renklerin düzenlenmesiyle veya ressamın etkisi veya tarzıyla tanımlanan resimler de vardır. Aynı şekilde sadece temel olarak bilindik maddelerin tatlarının varyasyonlarından oluşan yemek tarifleri de münhasıran estetik yaratmalar olarak kabul edilir ve buluş olarak değerlendirilmez. Bu yüzden bu tür buluşlar patent koruması kapsamı dışındadır. Ancak, özel olarak yararlı ve tekrarlanabilir objektif etkiler belirtilmişse buluş olarak değerlendirilebilir.

author-avatar

Bülent AYDIN

2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 18 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir