Tasarım tescil kriterleri,Korunmayacak tasarımlar,Tasarım tescil başvuru süreci,Tasarım itiraz hakkındaki bilgileri burada bulabilir ve inceleyebilirsiniz.
Küresel rekabetin yoğun yaşandığı piyasalarda, ürünlerin yeni fonksiyonel özellikler, kalitesi ve farklı pazarlama aktiviteleri ile rekabetin yanı sıra, inovasyon ve yeni fikirlerden oluşmuş tasarımlarla farklılaşarak daha etkin markalaşarak rekabette bir adım önde olabilirsiniz. Bir çok yatırım, maliyet ve işgücü ile, tüketicilere sunulan özgün tasarımları koruma altına almak içinde de sadece yetkili Türk Patent ve Marka Kurumu 554sayılı KHK.hükümlerince belgelendirerek koruma altına alabilirsiniz.
TASARIM TESCİL KRİTERLERİ
Tasarım tescil sistemi içerisinde bir tasarım ancak “yenilik” ve “ayırt edici nitelik” şartlarını haiz olması koşuluyla korunmaktadır. Burada ifade edilen yenilik, bir tasarımın aynısının, başvuru veya rüçhan tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış olmasını; ayırt edici nitelik ise, bir tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde yarattığı genel izlenim ile herhangi bir tasarımın böyle bir kullanıcıda yarattığı genel izlenim arasında belirgin bir farklılık olmasını ifade etmektedir.
KORUNMAYACAK TASARIMLAR
Yeni ve ayırt edici niteliğe sahip olmayan tasarımlar ile kamu düzeni veya genel ahlaka aykırı tasarımlar,
Teknik fonksiyonun gerçekleştirilmesinde, tasarımcıya, tasarıma ilişkin özellik ve unsurlarda hiçbir seçenek özgürlüğü bırakmayan tasarımlar,
Tasarlanan veya tasarımın uygulandığı ürünü, başka bir ürüne mekanik olarak
monte edebilmek veya bağlayabilmek için ancak belirli biçim ve boyutlarda
üretilebilen tasarımlar.
Ayrıca Endüstriyel Tasarım koruması;
Üretim yöntemi,
Ürünün kullanım amacı,
Ürünün teknik faydaları,
Ürünün fonksiyonel özellikleri gibi konulan kapsamamaktadır.
TASARIM TESCİL BAŞVURU SÜRECİ
Endüstriyel tasarım tescil başvuruları 2 aylık ön incelemeden sonra varsa noksanlıklar giderilmesi ve 554 sayılı KHK.hükümlerine uygun olması halinde 6 ay süresince Endüstriyel tasarımlar bülteninde yayınlayarak dışsal denetime tabi tutulur. Bu süreç içinde vara itirazlar alınır ve itirazların sonuçlanmasından sonrada belgelendirme işlemleri yapılarak Endüstriyel tasarım tescil belgesi gönderilir.
TASARIM İTİRAZ
Endüstriyel tasarım bültenlerinde İlanı yapılmış bir tasarımla ilgili olarak, gerçek veya tüzel kişiler ile ilgili meslek kuruluşları tasarımın yenilik ve ayırt edici nitelik vasfına sahip olmadığı gerekçesiyle yada hak sahipliğine dayanarak ilân tarihinden itibaren altı ay içinde tasarım tescil belgesinin verilmesine karşı Enstitü nezdinde itirazda bulunabilirler.Yapılan itirazlar öncelikle şekli olarak incelenir ve karşı görüş alınması için başvuru sahibine tebliğ edilir. İtiraz edilen tasarımın hak sahipliği ile, yenilik ve ayırt edici nitelik vasfına sahip olup olmadığı, sunulan belgeler ışığında Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından incelenir.
Yapılacak itirazlarda özellikle,
İtiraz başvuru formunun ve ispatlayıcı bilgilerin iki takım halinde gönderilmesi,
İtiraza konu olan bilgi ve belgelerin itiraz başvuru formunda belirtilmesi ve
sunulan belgelerde itiraza gerekçe gösterilen kısımların açıkça gösterilmesi,
İtirazların değerlendirilmesinde orijinal tarihli belgelerin dikkate alınması nedeniyle, tarihsiz yada tarihi elle yazılmış olan belgelerin itiraza gerekçe gösterilmemesi,
İtiraza dayanak gösterilen dergi, katalog, kitap, broşür gibi belgelerin asıllarının gönderilmesi yerine itiraza konu ürün yada ürünlerin yer aldığı sayfalara ait net fotokopilerin noter tasdikli suretlerinin gönderilmesi hususlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.Kurul tarafından alınacak karar, “tescilin devamı” yada “kısmen devamı” yönünde olabileceği gibi “tescilin iptali” yönünde de olabilir.
Kısmı tescil kararı, çoklu başvurular için geçerli olup, başvuruda yer alan tasarımların sadece bir kısmının Kurul tarafından iptal edilmesidir.Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulunun vermiş olduğu karar Enstitünün nihai kararıdır. Bu kararın iptaline karşı, kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gün içerisinde ilgili mahkemeye dava açılabilir.
TASARIM KORUMASINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
554 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sağlanan korumadan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ikametgahı veya idari merkezi bulunan ya da sınai veya ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile Paris veya Bern Sözleşmeleri yahut Dünya Ticaret Örgütünü Kuran Anlaşmanın eki TRIPs hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler yararlanır.Bu maddenin birinci fıkrası hükmü kapsamı dışında kalmasına rağmen, Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere kanunen ve fiilen tasarım koruması tanıyan devletlerin uyruğundaki gerçek veya tüzel kişiler de karşılıklılık ilkesi uyarınca Türkiyede tasarım korumasından yararlanır.
Tescilli tasarımların koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 5 yıldır. Ancak bu süre beşer yıllık dönemler halinde yenilenmek suretiyle 25 seneye kadar uzatılabilir.
Her türlü soru, sorun, öneri, tasarım tescil başvuru için lütfen bize ulaşınız.