556 SAYILI KHK MADDE 7/1(ı) “Sahibi tarafından izin verilmeyen Paris Sözleşmesi’nin 1. mükerrer 6. maddesine göre tanınmış markalar” tescil edilemez. 556 Sayılı KHK’nın 7/1(ı) maddesine göre korumadan yararlanacak tanınmış markaların Türkiye’de tanınmış olmaları gerekmektedir. 

Ayrıca söz konusu hükümde “sahibi tarafından izin verilmeyen” ifadesine yer verilmektedir. Buna göre; sonraki başvuru için tanınmış marka sahibinden izin alınması durumunda, ilgili tanınmış markanın tanınmışlığı gerekçe gösterilerek 7/1(ı) maddesi kapsamında ret kararı verilmeyecektir. Öte yandan, tanınmış marka sahibinden muvafakat alınmış olması 7/1(b) maddesi kapsamında yapılacak incelemeyi etkilemez. Tanınmış marka sahibinden izin alınması durumunda söz konusu izin belgesinin taraflar arasında düzenlenmiş olması, belgenin, marka sahibinin gerçek kişi olması durumunda marka sahibi tarafından, tüzel kişi olması durumunda ise temsile yetkili kişi (bu durumda imza sirkülerinin ibraz edilmesi gerekir) tarafından imzalanmış olması gerekir. 

Ayrıca ilgili belgede iznin kime, hangi marka için ve hangi mal ve hizmetler için verildiği açıkça belirtilmelidir. 556 Sayılı KHK’nın 7/1(ı) maddesi kapsamında; Enstitü nezdinde tanınmış marka olarak kayıtlı olan markaların yanı sıra, Paris Sözleşmesinin 1. mükerrer 6. maddesi hükmüne atıfla Türkiye’de tanınmış olduğu, ilave bir incelemeye gerek kalmaksızın, açıkça anlaşılan markalar tanınmış marka korumasından yararlanır. Tanınmış markalara, 7/1(ı) maddesi kapsamında esas olarak aynı, aynı tür, benzer veya ilişkili mal ve hizmetler yönünden koruma sağlanır.

 Tanınmışlık düzeyi ve ayırt edici gücü yüksek olan tanınmış markalar 7/1(b) maddesinin yanı sıra 7/1(ı) maddesi açısından da benzerlik incelemesine tabi tutulur. Önceki markanın tanınmışlık düzeyi ve ayırt edicilik gücü dikkate alınarak karışıklığa neden olabilecek mal ve hizmetlerin kapsamı geniş tutulabilir. Markanın tanınmışlık düzeyi ve ayırt edici gücü markalar arasındaki benzerlik incelemesinde de dikkate alınacak temel faktördür. Örneğin TPE, “giyim eşyaları” için tescili talep edilen “B&A BLU&ARMANI” ibareli başvuruyu tanınmış “ARMANI” markası ile benzerliği nedeniyle 7/1(ı) maddesi kapsamında değerlendirmiştir.

author-avatar

Bülent AYDIN

2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 18 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir