Güzel, yaratıcı ve karizmatik marka ismi bulma prensipleri, marka isimleri oluşturmaya yarayacak önerileri ve ilginç isimlendirme örnekleri bulabilirsiniz.
Marka İsmi Bulma , Markalaşmanın ilk ve en önemli adımı elbette ki marka ismini bulmaktır. Her türlü harf, rakam, şekil, kelime veya bunların kombinasyonları marka işaretleri olarak kabul edilse dahi, en temel özellik mutlaka marka, firma, işyeri, dükkan, mağaza ve şirket isimlerinin ayırt edici niteliklerinin yüksek olması, akılda kalıcı ve kolay telaffuz edilmesine dikkat edilmelidir. Örneğin “Bülent” ismi, çok fazla kullanılması nedeniyle ayırt edici niteliği zayıf bir marka ismi iken, “Google” vb. kelimeler ise ayırt edici nitelikleri oldukça yüksek olduğu kabul edilmektedir.
Marka İsmi Bulma , Ad ve soyad kullanılarak onlarca firma isimleri, yine tanımlayıcı yani mal ve hizmetlerin niteliklerini bildirir sözcüklerden oluşturulmuş şirket isimleri(örneğin; “ Ucuzluk Pazarı” vb.) sıklıkla kullanılmaktadır. Yine ürün ismi ve şahıs isimlerinden oluşturulmuş mağaza isimleri(Örneğin, “Bülent Kırtasiye” vb) veya şahıs isimlerinin baş harflerinden (Örneğin; “Bülent Aydın” ibarelerinden türetilmiş “BA” veya “B&A” vb..) oluşturulmuş binlerce marka isimleri bulunmaktadır.
Marka İsmi Bulma , Yukarıda örneklerini verdiğimiz isimler çok fazla mal ve hizmetlerde kullanılması nedeniyle ayırt edici nitelikleri düşük olduğu kabul edilir ve bu ibarelerle markalaşmak oldukça güç olabilir. Şayet bu ve benzeri sözcükleri marka, şirket, firma, mağaza ve işyeri ismi olarak kullanılıyor veya kullanmayı düşünüyorsanız bu kez bunları diğerlerinden ayırt edecek, özgün şekil, yani logo, sembol veya maskot kullanılmasını öneriyoruz. Örneğin “Timsah” hemen aklımıza “Lacoste” markasını akla getirmektedir.
Oysa herhangi bir anlamı olmasa bile, ayrıt edici nitelikleri yüksek ve kolay telaffuz edilen bir ibare seçildiğinde ise; daha düşük bir bütçeli reklam ve tanıtımlarla daha kolay marka bilinirliği sağlanabilir.
Tabi isim bulmanın zorluğunun yanı sıra bir de bu isimlerin başkaları adına tescilli olmaması veya kendi adımıza tescil edilmesi mümkün bir isim olmalıdır.
Ancak günümüzde yılda ortalama 120.000 marka tescil başvurusu ve stoktaki milyonlarca tescilli marka ve tescilsiz binlerce markasal kullanımlar nedeniyle, başta Türkçe terimler olmak üzere markalaşmaya uygun isim, bileşke kelimeler, harfler, rakamlar ve bunların kombinasyonundan oluşturulan marka isimleri bulmak oldukça zordur. Aklınıza hangi isim gelirse gelsin çok fazla mal ve hizmetlerde kullanılıyor olmasından da bu durum çok net anlaşılmaktadır.
O halde markalaşmaya uygun yeni yol ve yöntemlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Etkin Patent Ar-Ge departmanı olarak gelecek öngörüsü üzerine konumlandırılmış, yenilikçi projeler geliştirilerek marka işaretleri geliştirilmektedir. Daha ayrıntılı bilgiler için uzmanlarımızdan yardım ve destek alabilirsiniz. Ayrıca belirlediğiniz isimlerin ön araştırmalarını marka sorgulama sayfamızdan yapabilirsiniz.
MARKA İSİMLERİ

Marka yaratmada en önemli unsur marka ismi oluşturmaktadır. Marka ismi oluştururken en önemli kriterler şunlardır
Marka ismi, Kısa, öz ve akılda kalıcı olmalıdır.
Marka ismi, ayırt edici özelliklere sahip olmalı
Marka ismi, bir çok dile anlamları iyi araştırılmalıdır
Marka ismi, uzun kurucu isimleri veya bileşenlerinden oluşan ibarelerden kaçınılmalıdır.
Marka ismi, iletişim süreci başlatan, göze ve kulağa hitap eden özellikleri olmalı
MARKA OLABİLECEK İSİMLER
Harf, Şekil, sayılar, sözcük, heceler ve/veya bunların kombinasyonlarından marka, firma isimlerive şirket isimleri oluşturulabilir. Ancak burada en önemli husus, markanın mutlaka güçlü ayırt edici, akılda kalıcı ve kolay telaffuz edilebilir olmalıdır.
Özellikle günümüzde tüketicilerin oldukça yüksek sayıda reklamlara maruz kalması nedeniyle her isim veya şekil ve/veya bunların kombinasyonundan marka oluşturmak oldukça güçtür. Örneğin “google markası, bir an tanınmış marka olmasaydı bile, oldukça güçlü ayırt edici özelliği olması nedeniyle, daha düşük bir reklam bütçesiyle çok daha yüksek düzeyde marka bilinirliği sağlar.
Ancak “Dünya”, “Star”, “yaşam” vb. kelimelerin çok fazla kullanılması nedeniyle doğal olarak ayırt edici nitelikleri oldukça zayıf olduğundan markalaşmak güçtür. Dahası reklam bütçesi yüksek olsa bile verim yine düşük olacaktır. Ayrıca, ciddi bütçelerle zar zor sağlanan kısmen bilinirlikten üçüncü taraflar, marka tescil kriterlerini karşılayan küçük ilave eklerle (örneğin “Mavi Dünya” vb.) marka oluşturarak, marka bilinirliğinden yararlanabileceği gibi, bunları engellemek için (İtiraz, dava vs) ilave maliyetleri üstlenmek zorunda kalabilirsiniz.
MARKA İSİM ÖNERİLERİ

Marka isimleri seçimindeen önemlisi seçilen kelimelerin anlamları her dilde iyi araştırılmalıdır. Örneğin Rebook markasının “ıncubus” marka ismi (mitolojide geceleri uyuyan kadınlarla cinsel ilişkiye giren bir ruh ismi)ibareli kadınlara yönelik çıkardığı marka anlamı nedeni ile hem piyasadan çekmiş hem de özür dilemiştir. Marka isimleri, global Pazar ve piyasalar düşünülerek oluşturulmalıdır.
Marka isimleri bir çok ürün ve hizmette kullanılabilecek şekilde düşünülmemelidir. Her ürün ve hizmet için, o ürün ve hizmet ile özdeşleşecek ibareler seçilmelidir.
Marka isimleri, hem ticari unvan hem de marka olarak kullanmanın sakıncalarını iyi düşünmek gerekir.Çünkü çıkarılabilecek yeni bir ürün veya imaj zedeleyecek herhangi bir ürünün imaj kaybı firmanızı zor durumda bırakabilir.
Marka isimleri jenerik isimlerden oluşmamalıdır.
Marka isimleri coğrafi isimler olmamalı
Marka ismi şahıs isimleri olmamalıdır.Çünkü aynı şahıs isimlerinin aynı veya farklı alanlarda faaliyetlerinin olması karıştırılmasına sebep olacaktır.
MARKA İSİMLERİ ÖRNEKLERİ

Marka ismine yaptığınız yatırımlar, tanıtım ve reklamlar sayesinde marka bilinirliği sağlandığından yıllarca emek verdiğiniz markanızın zaman içinde başka ülkelere yapılacak ihracatlarda, marka imaj ve marka konumlandırmaya uygun, o ülke deki anlamı, ve diğer marka isim kriterlere uygun olmaması halinde yeni bir marka isim bulmak zorunda kalırsınız.
Örneğin KOTON markası Türkiye’ de tanınmış bir marka olmasına rağmen anlamı nedeni ile yurt dışında bir çok ülkede tescil kriterlerine uygun değildir.
En önemlisi seçilen marka ismi üretimi yapılacak veya yapılması planlanan ürün ve hizmetler kapsamında öncelikle Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde marka tescil başvurusu yapılarak koruma altına alınmalıdır.
YARATICI MARKA İSİMLERİ

Yaratıcı marka isimleri yani özgün ve ayırt edici özellikleri yüksek ama aynı zamanda mal ve hizmetlerinin en önemli özelliğini hedef tüketicinin kolay algılamasını sağlayan kelime, hece, şekil veya bunların kombinasyonundan oluşturan tek veya bileşke markalardır.
Örneğin “O2” (Oksijen) markası buna iyi bir örnektir.
Markalarda kullanılan “O” harfi, (OH çekmekten kaynaklı) kolay hatırlanabilir ve kolay telaffuzu özelliği nedeniyle markalarda kullanmak istenen en önemli harflerden birisidir. Üstelik “oksijen” kelimesini daha kısa hale getirdiği gibi, teleffuz edildiğinde hem “O2” hem de hemen “oksijen” kelimesini çağrıştırdığından akılda kalıcılığı ve hatırlanabilirliği oldukça kolaylaştırmaktadır. Dahası “O ” harfinden bile tek başına çok güzel logo oluşturulabilir.
Ayrıca, mutlaka ürünün niteliklerini bildirir kelime ve bileşke kelimelerden marka oluşturmak istiyoruz ama bunun bir şekilde hem güçlü bir ayırt edicilik sağlamak istiyorsak o zaman bunu güçlü ayrım gücü olan bir şekil ile yani logo, maskot veya simgelerle oluşturabiliriz.
Örneğin Etkin Patent’ in yaratıcı iş projelerinden birisi olan “e-emlak” projesinden kullandığımız “ kaplumbağa (Evini sırtında taşır) buna örnek verebiliriz. Şöyle ki;
Etkin Patent adına “e-emlak” ana portal altına yer alan “şişli emlak”, “kadıköy emlak”, “beykoz emlak” vb. 70 adet marka konumlandırılmıştır. Doğal olarak İl/İlçe ve “emlak” ibarelerinden oluşturulmuş bu markalar ayrım gücü düşük markalardır.
Dolayısıyla hem güçlü ayırt edicilik sağlamak hem de tüm markaların kaynağı yani sahibinin aynı kurum olduğu ve kolay akılda kalıcılık sağlanması için kaplumbağa maskotu tasarlanmıştır. Google görsellerinden görebileceğiniz gibi emlak şirketlerinin çoğu çatı ve türevlerinden logo oluşturması nedeniyle zaten kaplumbağa maskotu oldukça fark edilir bir şekilde ayrıt edicilik sağlamasının yanı sıra anlamı ile birlikte oldukça yaratıcı bir markalaşma projesine örnek verebiliriz.