Mala asli değerini veren şekiller, malın kendi özgün ve doğal yapısından ortaya çıkan şekillerin tescil kriterleri anlatılmaktadır.
6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanun’un 5/1 (e) maddesinde belirtilen unsurlar üç ana kısımdan oluşmaktadır:
1 Malın kendi özgün ve doğal yapısından ortaya çıkan şekiller: Bu şekillere örnek olarak bir futbol topunun veya araba lastiğinin şekli verilebilir. Futbol topunun küre şeklinde olması, araba lastiklerinin dairesel şekilde olması, topun ve araba lastiğinin doğası gereğidir.
2 Teknik bir sonucu elde etmek için zorunlu olan şekiller: Buna örnek olarak üç döner başlı elektrikli tıraş makinesi veya dürbün şekli verilebilir.
3 Mala asli değerini veren şekiller: Örnek olarak pırlantanın kendine has şekli verilebilir.
Marka isim ve işaretlerin tescil kriterlerini Marka tescili başlıklı yazımızdan, başvuru yapacağınız marka araştırmaları ve kriterlerini Marka Sorgulama başlıklı yazımızdan, firma, şirket ve marka isimlerini bulma yol ve yöntemleri Marka İsmi Bulma başlıklı yazımızdan ve en ucuz marka tescil başvuru, marka devir ve marka yenileme fiyatlarını Marka Tescil Ücreti başlıklı yazılarımızdan inceleyebilirsiniz.
Bu madde hükmü ile teknik çözümler veya bir ürünün işlevsel özellikleri üzerinde tekel hakkı kurulmasını engellemektedir. Temel özellikleri bir teknik işlevin yerine getirilmesi olan veya o işlevi yerine getirmek amacıyla seçilen şekiller herkes tarafından kullanılabilir olmalıdır. Bu nedenle 6769 sayılı SMK’ nın 5/1(e) maddesinin kapsamı kamu yararı ile ilişkilidir. Bir ürünün şekli marka başvuru temel nitelikleri itibariyle sadece teknik bir sonucu elde etmek için tasarlanmışsa, aynı teknik sonuca diğer şekillerle ulaşılabilse dahi, bu durum ilgili şeklin 6769 sayılı SMK‘ nın 5/1(e) maddesi kapsamında değerlendirilmekte ve marka başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu (Türk Patent) tarafından reddedilmektedir.